Har mitt palettblad ohyra?

Om du märker en förändring på ditt palettblad, den ser hängig ut, bladen ändrar form eller tappar växtkraft då är det dax att granska den mer noga. Ett tips är att ta fram ett förstoringsglas/lupp med minst 10x förstoring och titta på undersidan utav bladen. Dock dvärgkvalster går inte att upptäcka med en vanlig lupp utan här behövs betydligt bättre förstoring, minst 30x rekommenderas. 

Skadan blir oftast betydligt mindre och lättare att hantera om ohyran upptäcks så fort som möjligt. 

Olika typer utav ohyra som är vanligast förekommande är spinn, trips, dvärgkvalster, sorgmygg och mjöldagg.

Trips

Vid tripsangrepp ser du silvriga fläckar på bladen och om du tittar på undersidan så ser du oftast också svarta prickar i de silvriga fälten. De svarta är tripsens avföring. Du kan också se levande trips, både larvstadier samt vuxet stadie. De silvriga fälten uppstår pga att tripsen suger ut växtsaften ur bladet, tillväxten hämnas och bladen blir fula. 

 

Spinn

Spinn är lite lurigare och tar ibland längre tid att upptäcka. Ta för vana att kontrollera bladen, ofta ser bladen lite gråaktiga och matta ut med små ljusa prickar på ovansidan samt upplevs smutsiga på undersidan. Det som ser smutsigt ut är nätet som spinnet spinner, tar du fram ett förstoringsglas/lupp med x10 så ser du äggen tydligt som små genomskinliga pärlor och troligen även levande spinn som vandrar runt i jakt på att suga ut växtsaft.                                       

Dvärgkvalster

Dvärgkvalster också kallade toppskottskvalster syns tydligt på palettbladet, då den nästintill helt stannar av i växten och de nya små skotten är små och färglösa, de kommer väldigt tätt och känns ofta läderaktiga. Dvärgkvalster är extremt små och går inte att se med vanlig lupp, minst 30x förstoring krävs och då är de fortfarande väldigt små. 

Toppskottskvalser på palettblad

Mjöldagg

Har ditt palettblad fått en vit mjölig/fluffig beläggning på bladen eller stammen, då har det fått mjöldagg. Mjöldagg sprids i luften så isolera den drabbade plantan från de övriga under behandlingstiden. Även plantor som står nära kan ha drabbats, så granska även dessa. Mjöldagg är en svampsjukdom och om du upptäcker det i tid så är det lätt att behandla. Plocka bort de drabbade bladen och behandla med kumulus, finns i ex. på Blomsterlandet eller Plantagen. Blanda 1 krm till 1 liter vatten, skaka flaskan och spraya palettbladet, upprepa behandlingen efter en vecka. Mjöldagg är vanligast under slutet utav våren och början utav hösten, när temperaturen varierar mer. Det trivs i varm lite dragig väderlek och sprids genom luften via sporer. Om du upptäcker mjöldagg, var försiktig med den drabbade plantan och tvätta händerna noga så att det inte sprids till övriga paletter. Behandla även palettbladen som stått i den drabbade plantans närhet. 

Sorgmygg

Börjar det flyga runt små flugor runt jorden och växterna så har du drabbats utav sorgmygg. Flugorna gör ingen skada men däremot gör deras larver det. De lever i jorden och äter utav växternas rötter. Speciellt unga plantor och frösådder drabbas värre och kan dö till följd av larvernas glupskhet.    

Behandling för att bli kvitt ohyran.

Nedan går att läsa om behandlingar om oturen har uppstått med oinbjudna insekter.

Behandling av spinn och trips

En ordentlig dusch av din planta med efterföljande såpablandning med en skvätt olja i biter på spinn och i viss mån även på trips. Viktigt är att upprepa behandling varje vecka under tre-fyra veckors tid för att bli kvitt ohyran och ta alla livsstadier. Blå raid är mycket effektivt mot trips men ha i åtanke vilka övriga effekter det har på miljön och familjemedlemmar samt husdjur. En rejäl nedklippning är också att föredra samt byta jord på palettbladet då trips har ett av sina stadier i jorden. Ett tips är att ställa in alla växter som ska behandlas i ett rum och spraya raiden där. Vädra ordentligt efter en timma. Det går också att sätta växten i en plastlåda eller stor påse och spraya in i den men tänk på att inte spraya direkt på bladen, det tål de inte. Upprepa raidbehandlingen en gång i veckan under tre till fyra veckors tid. Storstäda även fönsterbrädan m.m. och tvätta gardinerna är ett tips.

Oljan i såpablandningen täpper till och kväver spinnet men som sagt så krävs upprepad behandling under 3-4 veckors tid. Överdosera inte olja, då finns det risk att paletternas porer täcks igen och växten kanske dör pga det. Skaka flaskan ordentligt under sprayningen så att oljan löser sig och fördelas jämt.

Behandling utav dvärgkvalster

Dvärgkvalster lever i de nya skotten och oftast i toppen av palettbladet. Så det första du ska göra är att klippa ner palettbladet. Behandla sedan med kumuls var femte dag, sammanlagt tre gånger. Blanda 1 kryddmått kumulus till 1 liter vatten, skaka sprayflaskan väl under tiden du sprayar.

Behandling utav mjöldagg

Mjöldagg behandlas effektivt med kumulus. Blanda 1 kryddmått till 1 liter vatten, spraya 1 gång per vecka vid två tillfällen. Kommer mjöldaggen tillbaka så upprepa behandlingen. 

För att undvika att ohyran återkommer så var noga med att städa alla ytor ordentlig och tvätta gärna även gardinerna. Ytdesinfektion kan med fördel  användas då ohyra som kommer i kontakt med det dör.

Recept på såpa/oljeblandning mot spinn

  • 1 liter vatten
  • 1 msk paraffinolja
  • 1 tsk såpa/diskmedel

Blanda allt i en sprayflaska och skaka väl. Såpan/diskmedlet fungerar som emulgeringsmedel och gör så att oljan och vattnet blandas. Skaka flaskan kontinuerligt när du sprayar och se till så att hela växten blir rejält blöt. Det är oljan som kväver spinnet. Spraya varje vecka i 3-4 veckors tid. Spinn har en livscykel på 6 dagar så det är viktigt att fortsätta behandlingen, annars undrar du säkert varför de kommer tillbaka. Tänk också på att inte spraya i solsken eller när växten står under belysning. Fuktiga blad gör att bladen bränns och blir fula.

 

Behandling för att bli av med sorgmygg

Låt jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna, för de trivs bäst i fuktig jord. Placera gula klisterfällor i blomkrukorna som attraherar och fångar flugorna. Ett bra husmorsknep är att lägga skivad potatis uppe på jorden, vilken larverna dras till. Låt potatisen ligga på jorden i ett dygn och släng dem sen. Något som är väldigt effektivt är NEMAblom som går att köpa i en vanlig blomsteraffär. NEMAblom består av  nematoder av arten Steinernema feltiae, vilket är mikroskopiskt små rundmaskar. Dessa lever naturligt i Sverige och angriper inte växter, andra djur och är helt ofarliga för människor. Nematoderna letar aktivt upp sorgemyggslarverna i jorden och angriper dem. NEMAblom kan också användas i förebyggande syfte då de kan ligga i dvala i upp till ett år.